Podnikatel

Inspirujeme studenty k podnikavosti

Petr Zelík

= v programu od: 1. 2. 2017

= oslovených studentů: 904

= absolvovaných seminářů: 18

Čtyři otázky a odpovědi:

V čem je Vaše tajemství úspěchu?

Tajemství úspěchu leží v několika faktorech. Vybral jsem si obor, který mě nesmírně baví a práce je mi koníčkem. Zároveň sypané čaje a výběrové kávy leží na okraji zájmu velkokapitálu. Našel jsem si úzkou skulinku na trhu, která je ideální pro malou či střední firmu a tu se podařilo velmi dobře vyplnit. K tomu je samozřejmě zapotřebí také víra v sebe sama, ctižádost, zdravá míra dravosti, schopnost odříkat si a ochota jít kupředu i přes mnohé překážky. Zároveň je třeba být ve správnou dobu na správném místě, tedy trh nesmí být příliš saturován.

Vaše manažerské zásady?

Je mi velmi blízký japonský systém kaizen – zjednodušeně to znamená, že zdánlivě neřešitelné klubko problémů je třeba rozplétat po drobných částech, až po určitém čase člověk uvidí světlo na konci tunelu. Zároveň se snažím vidět a řešit podstatné věci, drobnosti se pak často dořeší samy… Snažím se vidět v lidech spíše ty lepší stránky a všemožně je podpořit. Velmi vsázím na samostatnost a kreativitu pracovníků, které se snažím rozvíjet.

Proč se zapojujete do programu MŮŽEŠ PODNIKAT?

Řada mladých lidí preferuje klidnou práci ve státním sektoru nebo se chce stát součástí velkých, multinacionálních firem. Velmi rád bych podnítil iniciativu opačným směrem – k založení třeba i drobné vlastní firmy. Myslím, že je pozitivní probudit v mladých lidech touhu po nezávislosti, svobody myslnosti a schopnosti zaměstnat a starat se o lidi jiné.

Co byste doporučil(a) mladým lidem, kteří chtějí uspět?

Doporučil bych, aby pečlivě zvážili obor činnosti. Právě vášeň k určitému druhu zboží či službě může velmi pomoci v dobách těžkých…Také by neměli jít hlavou proti zdi. S drobným kapitálem nelze přemýšlet o vzniku nového supermarketu, nové bance či leasingové společnosti. Cestou může být i vymyšlení zcela nové služby (třeba mobilní aplikace) nebo prosazení nového druhu výrobku, který trh dosud nezná. Pak je cesta snazší.

Zpětná vazba ze seminářů řečníka

Střední škola nábytkářská a obchodní, Holešovská 394, Bystřice pod Hostýnem

16. 3. 2022 13:00
Forma semináře: prezenční
1. řečník: Petr Zelík
2. řečník: Jakub Kopřiva

Vznik Oxalisu.
Nic.
Výroba čaje.
Řečníci byli z oboru, který mě zajímá a baví jako zájmová činnost a rád se o kávě dozvídám víc. I když vím, že přednáška nebyla primárně vedena tímto směrem. Je až fascinující, co všechno člověk pro vznik a udržení podniku musí udělat a objevovat. S jakou intenzitou a nasazením musí pracovat. Běžnému návštěvníkovi či konzumentovi, který nepracuje na živnost, tento kontext může úplně uniknout.
Jak je podnikání složité a riskantní.
Dost mě zaujal ten příběh, kdy pánové byli na dně a z toho úplného dna se dokázali dostat tam, kde jsou.
Nové možnosti, jak začít s podnikáním.
Důležité je, se nebát, zkusit začít.
Všechny cíle jsou reálné, stačí si za nimi jít.
V životě se může naskytnout příležitost a my můžeme začít podnikat v oboru, o kterém jsme ani neuvažovali.
Životní příběh a temperament pana Zelíka z firmy Oxalis.
Cestování prvního podnikatele.
Cesta za podnikáním.
Zaujala mě životní cesta pana Zelíka.
Příběh o začátku firmy OXALIS.
Zajímavý začátek a přednáška prvního podnikatele. Rozhodně dobrý příklad se začátkem podnikání.
Že se dá podnikat i s menším vstupním kapitálem.
Celá přednáška o procesu výroby kávy byla velice zajímavá.

« První 1 2 3 4 5 6 9 Poslední »

Podcasty MŮŽEŠ PODNIKAT

Poslechněte si podnikatelské příběhy řečníků